Odpowiedź :
Odpowiedź:
-7x + 42 = -14x
14x - 7x = -42 --- przenosimy tutaj stronami 14x i 42 dlatego zmienia się znak
7x = -42 /:7
x = -6
23x - 17 = 22x + 19
23x - 22x = 17 + 19
x = 36
6(2x - 4) = 3(5x + 5)
12x - 24 = 15x + 15
12x -15x = 24 + 15
-3x = 39 / (: -3)
x = -39
Szczegółowe wyjaśnienie:
szczerze nie jestem pewny tego więc jak jest coś źle to proszę o poprawę w komentarzach
[tex]-7x+42=-14x\\\\-7x+14x=-42\\\\7x=-42\ \ |:7\\\\x=-6\\\\\\23x-17=22x+19\\\\23x-22x=19+17\\\\x=36\\\\\\6(2x-4)=3(5x+5)\\\\12x-24=15x+15\\\\12x-15x=15+24\\\\-3x=39\ \ |:(-3)\\\\x=-13[/tex]
Rozwiązując równania dążymy do tego, aby po jednej stronie równania znalazły się niewiadome, a po drugiej stronie liczby.
Przenosząc wyrażenia z lewej strony na prawą lub odwrotnie należy pamiętać o zmianie znaku na przeciwny.