👤

Czy rozwiązanie równania -3x+(x-2)(x+2)=(x+4)(x-4) jest liczbą parzystą? Wybierz odpowiedź A (tak) albo B (nie) i jej uzasadnienie spośród 1 albo 2.

Odpowiedź :

Odpowiedź:

[tex]-3x+(x-2)(x+2)=(x+4)(x-4)[/tex]

Skorzystamy ze wzoru skróconego mnożenia [tex](a+b)(a-b) = a^{2} -b^{2}[/tex]

[tex]-3x + (x^{2} -2^{2}) = (x^{2} -4^{2} )\\-3x + x^{2} - 4 = x^{2} - 16[/tex]

Teraz odejmujemy obustronnie [tex]x^{2}[/tex] oraz dodajemy [tex]4[/tex] i otrzymujemy równanie:

[tex]-3x = -12\\x = \frac{-12}{-3} = 4[/tex]

Rozwiązanie równania jest liczbą PARZYSTĄ