(6) Oblicz (-4,5)³: 5³
--------------
9³

Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
6. Oblicz [(- 4,5)³ : 5³]/9³ = - [(9/2)³ : 5³]/9³ =
[9/2 = 4,5; liczba ujemna do potęgi nieparzystej (- 4,5)³ jest liczną ujemną, więc znak minus można wyciągnąć przed nawias (przed wyrażenie); daliśmy dodatkowo nawias kwadratowy - by zapis był jednoznaczny.]
= - [(9³/2³) * 1/5³]/9³ = - [(9³:9³/2³) * 1/5³] =
[działanie:, podzielić przez liczbę - zamieniliśmy na działanie:, pomnożyć przez odwrotność tej liczby, to : 5³ = * 1/5³; oraz 9³ z licznika podzieliliśmy na 9³ z mianownika to 9³ : 9³ = 1]
= - [(1/2³) * 1/5³] = - 1/8 * 1/125 = - 1/(8*125) = - 1/1000 = - 0,001
[wynik ostateczny podkreślono i pogrubiono.]