Odpowiedź :
Odpowiedź:
A = (xa, ya),
B = (xb, yb)
C = (xc, yc)
^ tu mamy wierchołki
Pole abc = [tex]\frac{1}{2}[/tex] (xb - xa)(yc - ya) - (yb - ya)(xc - xa)
A = (0, -3)
B = (1, 2)
C = (-2 4)
Pole abc = [tex]\frac{1}{2}[/tex] * | (1 - 0)(4 + 3) - (2 + 3)(-2 - 0) | = [tex]\frac{1}{2}[/tex] * | 1 * 7 - 5 * (-2) | =
[tex]\frac{1}{2}[/tex] * |7 + 10| = [tex]\frac{1}{2}[/tex] * |17| = [tex]\frac{1}{2}[/tex] * 17 = [tex]\frac{17}{2}[/tex] = [tex]8\frac{1}{2}[/tex]
Pole abc = [tex]8\frac{1}{2}[/tex] [tex]j^{2}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
No więc tak jak mamy dane wierzchołkowe do wykonujemy wzory wykonujemy działania i nam wychodzi szybko wynik da się to zrobić na inny sposób ale ja bardziej znam ten
Myśle że pomogłem, Miłego dnia
Pozdrawiam