👤

Jak obliczyć pierwszą pochodną z 1/x. Korzystam z tego wzoru f(x)/g(x)'=f'(x)g(x)-f(x)g'(x) i mi wychodzi 1/x^2, a licze na stronie obliczone.pl i wychodzi -1/x^2 i też jest ten wzór f(x)/g(x)'=f'(x)g(x)-f(x)g'(x). Dlaczego tak? Która odpowiedź jest poprawna?

Odpowiedź :

Odpowiedź:

f(x) = 1/x

f(x)= x ⁻¹

masz wzór : f(x)=  x ⁿ                    f'(x)= n*x ⁿ⁻¹

czyli :    f'(x) = -1*x ⁻¹⁻¹= -x ⁻²= - (x ⁻¹)²= - (1/x)²= - 1/ x²

jest oczywiście gotowy wzór f'(x)= -1/x²

teraz pochodnej ilorazu :  w liczniku = (1 ')* x - x'*1 = 0*x- 1*1= -1

w mianowniku = x²

całosc = -1/x²

Szczegółowe wyjaśnienie: