Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
żeby usunąć niewymierność musimy się pozbyć pierwiastka z mianownika
w tym celu mnożymy górę i dół ułamka przez ten pierwiastek
[tex]\frac{3}{4\sqrt{2} } * \frac{\sqrt{2} }{\sqrt{2} } = \frac{3\sqrt{2} }{4*\sqrt{2} * \sqrt{2} }[/tex]
oczywiście mnożenie 2 takich samych pierwiastków daje liczbę podpierwiastkową więc
[tex]\frac{3\sqrt{2} }{4*2} = \frac{3\sqrt{2} }{8}[/tex]
i to właściwie jest już usunięta niewymierność
ewentualnie możemy wyciągnąć ułamek przed pierwiastek, ale nie wiem po co
[tex]\frac{3\sqrt{2} }{8} = \frac{3}{8} \sqrt{2}[/tex]
Odpowiedź:
[tex]\frac{3}{4\sqrt{2} } * \frac{4\sqrt{2}}{4\sqrt{2} } = \frac{3*4\sqrt{2}}{4\sqrt{2}*{4\sqrt{2}} } = \frac{12\sqrt{2}}{16*2} = \frac{12\sqrt{2}}{32} }= \frac{3\sqrt{2}}{8}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Jeśli w mianowniku masz niewymierność, czyli pierwiastek, to mnożysz przez ten pierwiastek i licznik, i mianownik. Jeśli możesz, to skracasz i masz wynik.