👤

4) Oblicz:
(-1)3 =
(-7)² =
(-4) 4 =
(-5)3 =

proszę na teraz ♥️ ( te duże litery po nawiasach to chodzi o potęgowanie) ​


Odpowiedź :

Odpowiedź:   (-1)3= -1 * (-1) * (-1) = -1

(-7)2 = -7 * (-7) = 49

(-4)4 = -4 * (-4) * (-4) * (-4) = 254

(-5)3 = -5 * (-5) * (-5) = -125

Szczegółowe wyjaśnienie:

odpowiedź

-1 razy -1 razy -1= -1

-7 razy -7= 49

-4 razy -4 razy -4 razy -4 = 256

-5 razy -5 razy -5= -125

PAMIĘTAJ

gdy masz dwie liczby ujemne i chcesz je pomnożyć, ZAWSZE WYNIK BĘDZIE DODATNI.

mam nadzieję że pomogłem:)