Odpowiedź :
Odpowiedź:
a1 = 5; a15 = 6,4
Szczegółowe wyjaśnienie:
W ciągu arytmetycznym każdy następny wyraz powstaje przez dodanie do wyrazu poprzedniego stałej różnicy d, więc napiszemy kilka wyrazów tego ciągu:
a1 = a1
a2 = a1 + d
a3 = a2 + d = a1 + 2d
a4 = a3 + d = a1 + 3d
a5 = a4 + d = a1 + 4d po tych kilku utworzonych wyrazach
_________________ możemy już napisać wzór ogólny ciągu:
an = a1 + (n-1)d
Z treści zadania mamy: a31 = 8; różnica d = 0,1 to an = a1 + (n-1)d
to a31 = a1 + (31 - 1)•0,1 = 8 to a1 + 30•0,1 = 8 to a1 + 3 = 8 to a1 = 5
Dalej, ze wzoru na wyraz ogólny ciągu an = a1 + (n-1)d obliczymy:
a15 = 5 + (15 - 1)•0,1 = 5 + 14•0,1 = 5 + 1,4 = 6,4 to a15 = 6,4
to: Odpowiedź: a1 = 5; a15 = 6,4