Odpowiedź :
Odpowiedź:
(x + 1)² = 2x + 2
x² + 2x + 1 = 2x + 2
x² + 2x - 2x + 1 - 2 = 0
x² - 1 = 0
(x - 1)(x + 1) = 0
x - 1 = 0 ∨ x + 1 = 0
x = 1 ∨ x = - 1
v - znaczy " lub "
[tex](x+1)^2 = 2x + 2\\x^2 + 2x + 1 = 2x + 2\\x^2 = 1\\x = -1 lub x = 1[/tex]
Wykorzystujemy wzór skróconego mnożenia do rozwinięcia [tex](x+1)^2[/tex], wychodzi [tex]x^2 + 2x + 1[/tex]. Następnie przerzucamy wyrażenia z [tex]x[/tex] na jedną stornę, a wszystkie pozostałe zostawiamy na drugiej, wychodzi nam [tex]x^2 + 2x - 2x = 2 - 1, czyli:\\x^2 = 1[/tex]
Są dwie liczby, które po podniesieniu do kwadratu dają 1: są to -1 i 1, więc to są dwa rozwiązania.