xncnxnxbxbxbxbdbdbxbdjfjdnfndndnfbdbfjrhrjdjdhdhfjf
krok po kroku wyjaśnić ?

Cześć!
Jeżeli przed nawiasem stoi - musimy zmienić znaki na przeciwne, jeżeli mamy + nic nie robimy np: -(7+2a)= -7-2a 7 było dodatnie i zmieniliśmy na ujemną a 2a także było dodatnie i zmieniliśmy na ujemną.
A. 8-(3x-5)=8-3x+5= 3x+13
B. 6+(9x-2)= 6+9x-2= 4+9x
1. Pozbywamy się nawiasu
2. obliczamy redukując wyrazy podobne
3. Mamy wynik
W razie pytań to pisz śmiało.
Pozdrawiam!
Odpowiedź:
A) 8- (3x-5) = 8-3x + 5= 13-3x
przed nawiasem, gdy jest - zmieniamy znaki na przeciwny + na -, a - na +
B) 6+ (9x -2) = 6+9x -2 = 4+9x
przed nawiasem, gdy jest + nic nie zmieniamy
mam nadzieję że pomogłam