👤

Przedstaw funkcję kwadratową w postaci ogólnej i w postaci kanonicznej jeśli jest ona dana w postaci iloczynowej.
y = 2( x - (1 + 1))( x - (9 + 4))


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

y =2(x-(1+1))(x-(9+4)) = 2(x-2)(x-13)

funkcja ma dwa pierwiastki : x1= 2 i x2 = 13

y =  2(x-2)(x-13) = 2(x² -13x -2x +26) = 2(x² -15x +26)=

postać ogólna:

y = 2x² - 30x + 52

współrzędne wierzchołka paraboli: W(p, q)

p = -b/2a = 30/4 = 7,5 = 75/10 = 15/2

q = f(p) = 2*(15/2)² - 30*(15/2) +52 = 225/2 -30*(225/4) + 52 =

=225/2 - 225 + 52 = 112,5 - 173 = -60,5

postać kanoniczna:

y = 2(x - 7,5)² - 60,5