Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 13x + 7y -10x -4y + 5y = 3x + 8y
b) 4[tex]x^{2}[/tex] - x - x³ +5x - 3x³ +2x³ - 4x = -2x³+4x²
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a) 3x + 8y
b) -2x do potęgi trzeciej + 4x do potęgi drugiej
Szczegółowe wyjaśnienie:
a) Wyrazy podobne :
13x i - 10 x = 13x + ( - 10x ) = 13x - 10x = 3x
+ 7y, - 4y i + 5y = + 7y + ( - 4y ) + 5y = 8y
13x + 7y - 10x - 4y + 5y = 3x + 8y
b) Wyrazy podobne :
-x, + 5x, - 4x = -x + 5x + ( - 4x ) = 0
-x do potęgi trzeciej, -3x do potęgi trzeciej, + 2x do potęgi trzeciej =
-x do potęgi trzeciej + ( -3x ) do potęgi trzeciej + 2x do potęgi trzeciej =
-2x do potęgi trzeciej
4x do potęgi drugiej + 0 - 2x do potęgi trzeciej = 4x do potęgi drugiej -
2x do potęgi trzeciej = -2x do potęgi trzeciej + 4x do potęgi drugiej