👤

1. Oblicz:
a) (x + 3)²
b) (3x + 4)² =
c) (6y + 2)² =
d) (a + 5)² =
e) (0,2x + y)² =
f) (1,2a - 1)² =
g) (2x + 5y)² =
h) (2,5x +
Przekształć
a) (x - y)² =
b) (y - 5)² =
i)
=
j) (1,5a +
Przekształć na iloczyny następujące sumy:
a) x² + 2xy + y2
c) (2a - 3)² =
d) (3x - 6)² =
²)(x-4)² =
b) 4a2 + 8ab + 46² =
c) 25x² + 20xy + 4y²
d) 100 y2 + 60ay + 9a² =
Oblicz w pamięci, według podanego przykładu:
Przykład: 222 = (20 + 2)2 = 400 + 80 + 4 = 484
a) 21² =
c) 31² =
b) 422=
d) 101² =
1,86)² =
=
k) (4y + z²)²
1)(a +36²
2
4
m) (-5x + 3)²
n) (a + ²1/²2

(1x + 23
0)
e)
f)
e) a² + 6ab +96²
41² =
52² =
=
f) x2 + 8xy+16y2
g) 16a² + 72ab + 816²
h) x² + 12x + 36 =
następujące potęgi na sumy algebraiczne:
f) (1,3y - b)² =
g) (5x-2y)2 =
h) (1,4a - 32)² =
i) (²x - 4y)² =
j) (1²/2a-²² =
=
k) (2a²- y)²
1) (3a² - 26²
m) (1,5x² - 1)
n)
(9x²_3
4
o) (11x - 126)
Oblicz w pamięci, według podanego przykładu:
Przykład: 692 = (70-1)2 = 4900 - 140 + 1 = 4761
) 192 =
c) 392 =
d) 682=
0 482 =
e) 592 =
f) 992 =​


Odpowiedź :